Assalamualaikumwarahmatullah...

Monday, 14 November 2011

Ada Apa Dengan Hati


Monolog Hati 2

 Percikan air membasahi pipi.Dia membiarkan pipinya sejuk dijamah dingin air terjun.Subhanallah damai sungguh berada di puncak.Di temani suara alam unggas tingkah-meningkah.Pandangan matanya segar melihat kehijauan ciptaan Allah.Ciptaan yang tiada tandingannya.Kejadian alam yang penuh dengan kesempurnaan dan keindahan buat titipan bagi insan yang ingin merenung dan berfikir.

Matanya merenung tajam tujahan air terjun yang deras menghasilkan percikan yang kuat.Dia yang duduk di tepian turut terasa tempiasnya.Dia melihat batu-batan yang ada di situ.Ada yang besar dan ada yang kecil.Pelbagai warna dan corak yang menarik.

Fikirannya tiba-tiba terfikir tentang hati.Melihat tanah dan batuan di situ menggamit ingatannya tentang soal itu.Hati,seketul daging yang dibekalkan Allah kepada manusia sebagai raja kepada semua anggota.Tempat letaknya iman dan juga takwa.Tempat bersarang cinta Ilahi.Hati yang tertarik kepada Allah akan selalu ingat kepada-Nya.Hati yang dipenuhi dengan noda kan tertarik pada bisikan syaitan.Hati yang mati tertutup untuk ingat pada-Nya.

Hati yang menerima cahaya dan petunjuk Ilahi umpama tanh yang lembut dan mampu menyerap air.Tanah yang boleh menakung air,dapat memberi manfaat kepada orang lain di sekitarnya.Namun tanah yang keras tidak mampu menyerap cahaya hidayah.Ia umpama hati yang sengaja ditutup daripada kebenaran iaitu hati orang kafir yang keras seperti batu,malahan lebih keras daripada itu.

Dia tidak ingin hatinya mati kerana dia tahu insan begitu umpama memiliki jasad yang tiada roh.Jasad yang tiada roh sudah tiada ertinya lagi.Hatinya perlu dipugar,digilap dan dibajai dengan cahaya iman.Cahaya iman penyuluh hati yang mati.

1 comment:

  1. indahnya islam krn iman..krn takwa..krn sujud kpd Allah yg satu..Cinta yg hadir dtgnya dr hati yg ikhlas..Mg allah sentiasa memberkati hidupmu..i'allah..teruskan perjuanganmu sbg muslim..!:)

    ReplyDelete